Food Fraud: when it’s too good to be true...
Voedselfraude: niet nieuw, zorgwekkend actueel
Het paardenvleesschandaal was de grote “eyeopener” rond voedselfraude in Europa. Vanuit de Europese Unie zijn toen beslissingen genomen om dit harder aan te pakken. Toch volgden nog de Fipronil-eieren en een nieuw vleesschandaal (in België). Hoogstwaarschijnlijk zullen er nog gevallen volgen…
Voedselfraude is een ruim begrip. Hieronder vallen diverse fenomenen zoals; verhogen, verlagen, vervangen, verbergen van ingrediënten, verkeerde etikettering of namaken van producten. Een belangrijk aspect bij voedselfraude is dat dit bewust en opzettelijk wordt gedaan om er een economisch voordeel uit te halen.
De gevolgen zijn niet min: misleiding van de consument, daling van het vertrouwen, oneerlijke concurrentie, reputatieschade, … Bepaalde voedingsmiddelen zijn gevoeliger voor fraude, zoals bijvoorbeeld olijfolie, vis en vlees. Maar ook met andere producten kan gefraudeerd worden.
3 tips!
Food Fraud plan & team
Net als bij Food Defense (waarin ook het opzettelijke karakter schuilt) is de betrokkenheid van de top van de organisatie bij de opmaak en uitrol van het food fraud plan een belangrijke stap. Het team dat het plan concreet uitwerkt is best multidisciplinair met medewerkers van kwaliteit, aankoop, logistiek,…
Inzicht in de volledige keten
Het in kaart brengen van de volledige keten van leveranciers van grondstoffen is belangrijk, want hier schuilt de mogelijke fraude voornamelijk. Verzamelen van informatie en een goede kwetsbaarheidsanalyse vormen de hoekstenen van de aanpak. Hiervoor bestaan verschillende tools.
(Bron: “Voedselfraude”, Eveline Notebaert, Q-support - die Keure)
Crisismanagement als leidraad
Een goede crisismanagementorganisatie binnen het bedrijf is de kapstok waar ook het voedselfraudeplan (naast HACCP, recall, rampen, Food Defense, …) aan kan hangen. Een beproefde, gecoördineerde en eenduidige aanpak van ernstige incidenten zorgt voor tijdswinst en efficiëntie.
Food Security helpt haar leden door:
De Jaarlijkse Ledenvergadering van 2019 te organiseren rond “Voedselfraude”. De vergadering zal doorgaan op 10/10/19 te Grimbergen. Schrijf je nu in!
Een meldpunt voor de ledenbedrijven te lanceren waar medewerkers anoniem een boodschap kunnen achterlaten mbt voedselveiligheid en productintegriteit.
Het helpen opzetten van een goede crisismanagementorganisatie binnen uw bedrijf. Het trainen van teams via diverse opleidingen voor crisisteams en eerstelijnspersonen.
Leerpunten
Een consument reageert niet zoals verwacht, wat nu?
Wat doe je wanneer je wordt geconfronteerd met een onverwachte reactie? Hoe zorg je ervoor dat jouw consumentendienst voorbereid is op zo'n situatie?
Hoe bescherm je jouw bedrijf tegen online negatieve publiciteit?
In de digitale wereld kan één nieuwsartikel, tweet of recensie jouw reputatie maken of kraken. Neem de leiding over jullie online aanwezigheid zodat negatieve buzz of nepnieuw...
Hoe scoort jouw bedrijf op Food Defense?
Jouw woonplaats beveiligen is een evidentie, maar de beveiliging van de werkplaats komt minder spontaan. Dat bewijst onze praktijkervaring bij voedingsbedrijven.