Food Safety: alweer een kwestie van cultuur
Food Safety Culture
Een voedingsbedrijf dat ovenverse producten produceert, krijgt een product teruggestuurd door een klant omdat er een metalen voorwerp in zit. De klant in kwestie heeft de situatie tijdig opgemerkt en kon erger voorkomen. Maar hoe kwam dit voorwerp terecht in een product waar metaaldetectie op de lijn staat? Zou het om sabotage gaan? Wat nu? Het overkwam één van onze leden.
Het bedrijf start een onderzoek. Het productieproces kan snel worden uitgesloten. Afgaand op het betrokken product en de manier van verpakken & transporteren, komen de retourbakken in beeld als boosdoener. Blijkt dat de interne vaatwasmachine reeds geruime tijd stuk is en men enkel de écht vuile bakken extern laat wassen.
Bij een vorige levering moet iemand het vreemde voorwerp achtergelaten hebben in één van de bakken. Het voorwerp werd niet opgemerkt en werd bij de volgende verzending in het (vers) product gedrukt …
3 tips!
Food Security helpt haar leden door:
- Advies te geven in geval van merkwaardige klachten.
- Trainingen te geven rond incident awareness.
- Een ledenvergadering te organiseren rond 'Security & Food Safety' op 4/10/18. Om dit thema vanuit diverse invalshoeken te belichten laten we graag o.a. Dr. Ir. Elien De Boeck, die haar doctoraat wijdde aan dit thema, aan het woord. Daarnaast, willen we door middel van echte cases van jullie collega-voedingsbedrijven een interactieve en leerrijke sessie brengen.
Leerpunten
Een consument reageert niet zoals verwacht, wat nu?
Wat doe je wanneer je wordt geconfronteerd met een onverwachte reactie? Hoe zorg je ervoor dat jouw consumentendienst voorbereid is op zo'n situatie?
Hoe bescherm je jouw bedrijf tegen online negatieve publiciteit?
In de digitale wereld kan één nieuwsartikel, tweet of recensie jouw reputatie maken of kraken. Neem de leiding over jullie online aanwezigheid zodat negatieve buzz of nepnieuw...
Hoe scoort jouw bedrijf op Food Defense?
Jouw woonplaats beveiligen is een evidentie, maar de beveiliging van de werkplaats komt minder spontaan. Dat bewijst onze praktijkervaring bij voedingsbedrijven.